Figuri de manej
Pentru a evolua in manej este utila cunoasterea diferitelor figuri pe care le cerem calului. Acestea poarta numele de figuri de manej.
Exista doua tipuri de figuri de manej: cele cu schimbare de mana si cele fara schimbare de mana.
Ce este schimbarea de mana? Vorbim despre schimbare de mana atunci cand calaretul isi schimba sensul de rotatie in manej. Un calaret merge pe pista „pe mana dreapta” atunci cand mana sa dreapta se gaseste la interiorul manejului si invers pentru „mana stanga”. Daca, in urma efectuarii unei figuri de manej, calaretul schimba sensul de mers, spunem ca a facut schimbare de mana.
Planul manejului
Pentru a intelege si a efectua corect figurile de manej este necesar sa cunoastem planul manejului. Acesta presupune impartirea manejului in segmente, marcate de litere.
Regasiti planul in desenul de mai jos. Este important de stiut ca acest plan este unul international si este utilizat pentru competitiile de dresaj.
Figurile de manej utilizate cel mai frecvent
Cercul si Volta
Cercul este un “rotund” cu diametru variabil, in general intre 10 si 20 de metri.
Volta este un cerc mai mic, care porneste de la pista si se inchide la pista. Diametrul voltei poate fi de 6-10 m.
Dublarea
Dublarea consta in traversarea manejului in linie dreapta perpendiculara pe pista pe care urmeaza sa o parasim. Dublarea se poate efectua cu sau fara schimbare de mana la capatul liniei, atat pe latime, cat si pe lungimea manejului.
Diagonala
Diagonala este o dreapta oblica ce traverseaza manejul si permite schimbarea de mana. Spre exemplu, o dreapta care porneste din coltul manejului in punctul diagonal opus.
Semi-volta si semi-volta rasturnata
Semi-volta (cu negru in figura alaturata) este alcatuita dintr-un semicerc (de regula de 10 m) urmat de o diagonala. Aceasta figura permite schimbarea de mana.
Semi-volta rasturnata (cu albastru in figura alaturata) este o diagonala urmata de un semicerc. Si aceasta figura permite schimbarea de mana.
Serpentina
Serpentina este o serie de 3 sau 4 semi-volte incepand din mijlocul uneia dintre laturile mici ale manejului si terminandu-se la mijlocul celeilalte laturi mici a manejului.