Instructiuni pentru evaluarea calaretilor
Orice calaret, indiferent de varsta poate deveni membru FRTE si astfel poate avea acces la Programul de Formare in Calarie al FRTE. Parcurgerea Programului de Formare in Calarie al FRTE presupune acumularea graduala a unor cunostinte importante in domeniul calariei de agrement si turismului ecvestru.
Pentru fiecare nivel din cele 6 care alcatuiesc Programului de Formare in Calarie al FRTE exista clar definite o serie de constinte teoretice si practice pe care Calaretul le dobandeste si pe baza carora va fi evaluat pentru obtinere diplomei aferente nivelului la care se afla. Acestea sunt definite in subcapitolele care urmeaza si se regasesc si in Jurnalul de Calarie.
In ceea ce priveste programa de invatare, este la latitudinea fiecarui monitor si instructor cum alege sa isi instruiasca elevii atat la nivel teoretic cat si practic. Important este ca elevul sa ajunga sa dobandeasca acele informatii si abilitati pe baza carora sa poata fi evaluat pentru a putea obtine avansa in program. Recomandam monitorilor si instructorilor ca in organizarea programei sa ia in calcul atat criteriile in baza carora se acorda diplomele, cat si testele si progresiile pe care calaretii urmeaza sa le sustina pentru obtinerea nivelelor mai avansate (de la Calaret de Aur in sus).
Cu toate acestea exista o serie de materiale puse la dispozitie de FRTE pe care fiecare instructor trebuie sa le cunoasta si sa le impartaseasca mai departe elevilor sai. Acestea se regasesc in sectiunea Calaria Responsabila a prezentului website. Dintre acestea amintim:
Principii de management al Centrului de Agrement si Turism Ecvestru (Centre)
Reguli de folosire si ingrijire a harnasamentelor si echipamentelor (Centre)
Reguli de organizare a activitatilor de turism ecvestru (Centre)
Reguli de conduita in cadrul centrului ecvestru (Calareti si Vizitatori)
Evaluarea pentru examenele de diplome se realizeaza de catre instructorii Centrelor Ecvestre membre FRTE. Pentru primele doua diplome – Calaret de Bronz si Calaret de Argint, evaluarea se poate realiza chiar in cursul unei lectii. Conditia de obtinere a diplomelor este aceea de a respecta toate criteriile aferente diplomei respective (descrise in capitolele care urmeaza si in Jurnalul de Calarie).
Pentru restul diplomelor – Calaret de Aur, Cavaler de Bronz, Cavaler de Argint si Cavaler de Aur, evaluarea se realizeaza tot de instructorii Centrelor ecvestre membre FRTE insa in baza unor teste si progresii puse la dispozitie de FRTE. Testele se vor regasi in format electronic aici.
Calaret de Aur este nivelul de la care calaretul va beneficia de discount-ul de 10% la toate serviciile de calarie din cadrul tuturor centrelor membre FRTE. Este nivelul de la care acesta isi poate pregati singur calul si este autonom la galop.
Pasi de urmat in cazul unei evaluari pozitive
1. Centrul membru FRTE va completa mini-diploma aferenta din Jurnalul de Calarie.
2. Centrul membru va notifica FRTE de reusita Calaretului prin trimiterea unui e-mail la info@frte.org.ro in care va specifica Numele Calaretului, Codul acestuia, Diploma eliberata, data, evaluatorul, si punctajul obtinut la testele de verificare a cunostintelor si la progresii (incepand cu nivelul Calaret de Aur).
3. Facultativ centul poate printa si completa o diploma in format A4 pe modelul pe care il puteti gasi in capitolul Instructiuni pentru completarea diplomelor.