Descrierea programului de Formare in Calarie al FRTE

Programul de Formare in Calarie a fost gandit cu scopul de a crea un mod unitar de a pregati calaretii pentru calaria de agrement si turismul ecvestru intr-un mod responsabil si de a face acest proces de invatare atractiv pentru calareti, astfel incat sa isi doreasca sa invete cat mai repede.

In egala masura, el raspunde nevoilor centrelor ecvestre de a avea o baza de date de calareti de agrement, de a putea valida nivelul lor de cunostinte in domeniul calariei.

Programul de Formare in Calarie al FRTE consta in urmatoarele:

  • Diplomele Calaret si Diplomele Cavaler – reprezinta metoda de formare si evaluare a activitatii ecvestre pentru calaretii practicanti de calarie de agrement si turism ecvestru.

  • Jurnalul de Calarie – un instrument prin care calaretul isi consemneaza si urmareste propriul progres inregistrat cu fiecare lectie de calarie sau plimbare in natura pe care le face. 

Programul de Formare in Calarie este disponibil exclusiv pentru calaretii care sunt membri in cadrul FRTE si este aplicabil exclusiv in cadrul centrelor ecvestre membre FRTE.

Diplomele Calaret si Cavaler

Programul de Formare in Calarie al FRTE este organizat in 2 cicluri si 6 etape.

Diplomele Calaret si Diplomele Cavaler reprezinta metoda de formare si evaluare a activitatii ecvestre pentru calaretii practicanti de calarie de agrement si turism ecvestru.

Diplomele Calaret reprezinta primul ciclu si are 3 etape: Calaret de Bronz, Calaret de Argint si Calaret de Aur. Acesta contine notiuni generale, teoretice si practice, despre calaria de agrement practicata exclusiv in manej.

Diplomele Cavaler reprezinta cel de-al doilea ciclu de invatare si are, de asemenea, 3 etape: Cavaler de Bronz, Cavaler de Argint si Cavaler de Aur. Diplomele Cavaler continua aprofundarea cunostintelor despre calaria de agrement practicata in manej si introduce notiuni despre calaria in natura.

Aceasta metoda de formare si evaluare se bazeaza pe ideea de Gamification, facand din procesul de invatare ca un joc cu mai multe nivele. Cu cat ai mai multe cunostinte teoretice si practice, cu atat avansezi si castigi o noua diploma, care iti atesta nivelul de cunostinte si pregatire practica.

Jurnalul de Calarie

Din perspectiva calaretului, Jurnalul de Calarie reprezinta un instrument pentru Programul de Formare in Calarie. In Jurnal calaretul isi consemneaza toate informatiile utile (progresul pe care il inregistreaza de la o lectie / plimbare la alta, nivelul pe care il are (diplomele) etc), astfel incat Jurnalul va deveni suportul fizic pentru toata activitatea lui ecvestra. Important: el isi va consemna toate aceste informatii in Jurnal cu ajutorul monitorului / instructorului cu care a realizat lectia / plimbarea respectiva.

Pentru centrul ecvestru Jurnalul de Calarie reprezinta un prilej pentru a accesa istoricul calaretului respectiv (sa vada unde a mai calarit, cu cine, ce a facut etc) astfel incat sa fie mai eficient si mai usor de identificat nivelul si de facut planul lectiei/plimbarii respective.

CS-01040.jpg

Jurnalul de Calarie are 56 de pagini de jurnal, echivalentul a o sesiune de calarie pe saptamana timp de un an de zile. In cazul in care Calaretul finalizeaza paginile de Jurnal mai devreme de un an de la data achizitiei, el poate sa isi achizitioneze unul nou, la un pret discountat care va fi discutat punctual.

In cazul in care nu finalizeaza Jurnalul de Calarie in decursul unui an, Calaretul poate sa foloseasca in continuare Jurnalul de Calarie pana la epuizarea paginilor de jurnal, chiar daca intre timp a fost pusa in circulatie o noua versiune a jurnalui.

Cum functioneaza Programul de Formare in Calarie al FRTE

  • Calaretul se poate inscrie in FRTE la orice Centru Membru, prin achitarea taxei de membru. Odata inscris in Federatie, acesta intra si in posesia Jurnalului de Calarie, care este inclus in taxa de membru. Mai multe detalii despre procedura de inscriere a unui calaret regasiti in capitolul Instructiuni pentru inscrierea unui nou membru Calaret

  • Pe masura ce calaretul isi incepe parcursul in cadrul Programului de Formare in Calarie, incepe sa completeze si in Jurnalul de Calarie fiecare evolutie, intotdeauna asistat de monitor/instructor, care va semna si stampila insemnarile in Jurnalul de Calarie. Fiecare lectie/plimbare va reprezenta o pagina de Jurnal. 

  • Evolutia calaretului va putea fi evaluata de oricare dintre centrele membre FRTE pentru a obtine Diplomele. Diplomele se obtin gradual, de la Calaret de Bronz la Cavaler de Aur.

  • Pentru fiecare diploma exista o serie de criterii ce trebuie indeplinite de catre Calaret si care se regasesc atat in Jurnalul de Calarie, cat si in prezentul document la Capitolul Instructiuni pentru evaluarea Diplomelor.

  • Obtinerea unei diplome de catre un calaret va fi marcata de catre centrul ecvestru membru care realizeaza evaluarea atat in Jurnalul de Calarie, cat si prin raportarea catre FRTE a progresului inregistrat de calaretul respectiv. Facultativ, centrul ecvestru poate printa si emite calaretului o diploma si in format fizic. Se vor printa template-urile de diplome realizate de FRTE, care fac parte din kitul initial de materiale trimis de FRTE pe e-mail.  Detalii in capitolul Instructiuni pentru completarea unei Diplome.

  • Calaretul poate beneficia de un discount de 10% la activitatile de calarie din cadrul oricarui centru membru FRTE cu conditia sa aiba minim diploma Calaret de Aur (de la acest nivel este autonom si isi poate pregati singur calul) si sa prezinte Jurnalul de Calarie sau Legitimatia de Membru. 

UN PAS IMPORTANT IL CONSTITUIE TRAINUIREA PERSONALULUI CARE ESTE IMPLICAT IN ACTIVITATEA ECVESTRA IN CADRUL CENTRULUI ECVESTRU, DE LA MONITORI SI INSTRUCTORI, LA PERSONALUL DE LA RECEPTIE.