Reguli privind bunastarea cailor (Centre)
Sanatatea fizica si mentala a cailor trebuie sa aiba prioritate pentru administratorii si personalul calificat al centrului de agrement si turism ecvestru, de aceea este importanta respectarea unor reguli minime de bunastare a acestora:
Mediul si nivelul de activitate adecvate:
Este necesar ca ecvideele sa se poata adaposti de soare si interperii
Este necesar sa existe spatii de depozitare adecvate pentru: furaje, asternut, echipamente si articole de selarie.
Limitarea efortului fizic la un numar maxim de 6 ore pe zi (30-35 de km/zi in cazul traseelor).
Dieta adecvata:
Este necesar ca un cal sa fie bine hranit si sa i se asigure aportul zilnic necesar in raport cu efortul realizat si acces nelimitat la apa potabila.
Este necesara hranirea cailor la momentul potrivit. Furnizarea de suplimente este recomandata numai la nevoie.
Fiecare cal trebuie sa aiba o dieta echilibrata, adecvata varstei, starii de sanatate si a volumului de munca, astfel incat sa isi mentina o buna conditie fizica.
Atunci cand sunt tinuti in padoc sau pe pasune, caii trebuie sa aiba un spatiu personal de aproximativ 7-8 m si acces la adapost si apa potabila.
Protejarea de durere, suferinta, rani si boli:
Este necesara pastrarea cailor intr-o stare buna de sanatate. Ei trebuie sa se prezinte bine atat din punct de vedere fizic, cat si comportamental.
Fiecare cal trebuie sa efectueze activitati care sunt potrivite pentru el. El nu va fi folosit la activitati care i-ar putea cauza suferinta.
Nu se vor folosi caii care sunt raniti sau bolnavi.
Copitele cailor necesita o ingrijire temeinica si o verificare zilnica. Este important ca acestea sa fie taiate ori de cate ori este nevoie.
In cazul in care se folosesc potcoave, acestea trebuie sa fie mereu intr-o stare buna si adaptate atat calului, cat si specificului activitatii si a reliefului pe care calul il are de parcurs in cazul activitatilor de turism ecvestru.
Este important ca potcovitul sa se realizeze la intervale regulate.
Este necesar un control regulat al sanatatii din partea medicului veterinar: vaccinuri, deparazitari, igiena dentara, testari anuale pentru anemia infectioasa sau ori de cate ori este nevoie, conform legislatiei in vigoare.
Datorita naturii sale gregare, calul este dependent de compania unui seaman de-al sau. In cazul in care un cal este izolat de restul grupului, pentru mentinerea unui comportament sanatos, se recomanda sa fie plasat in proximitatea altor animale de casa (magari, catari, ponei, oi, capre samd.)